NieuwsVerslagen 2010

Lastige navigatie in Hardenberg

31 auto’s en 2 trucks stonden aan de start bij de Mini Dakar Hardenberg. De eerste dag was door de vele regen van de afgelopen dagen zwaar voor de deelnemers en de organisatie. De proeven zijn gedeeltelijk ingekort, er is een start tussenuit gehaald en de avondetappe is flink vervroegd zodat er nog in het licht gereden kon worden. Het terrein was zwaar, waardoor er echt offroad gereden moest worden en de rijvaardigheden van de deelnemers op de proef gesteld werden. Niek Goverts vertelde vooraf dat hij de navigatie moeilijk zou maken, en dat is gelukt. De complete top op Arno Baauw en Hank van der Spank na vergisten zich in het roadbook. Bekijk de eerste videobeelden in dit bericht!

De discussie hierover liep stevig op, waarbij zelfs de videobeelden van de on board camera van een van de deelnemers erbij werd gehaald. Vooraf zei Niek Goverts “ik verwacht dat de navigatie deze wedstrijd bepalend gaat zijn voor de einduitslagen, ze moeten echt goed opletten!” Er zijn een aantal teams die van mening zijn dat de proef op een onduidelijke manier is afgelint, waardoor ze verkeerd zijn gereden. Nick Casteele vertelt “we reden achter een clubje aan en ineens klopte het niet meer. Fabian was helemaal boos, ‘lees toch die plaatjes’, maar bij de finish bleek gelukkig dat ik niet de enige was, al die mannen stonden met hun roadbook te klooien.” Morgenochtend op de briefing verwachten we de definitieve uitslag over de kwestie met de navigatie. Peter Zondag van de NTA vertelde al dat de proef van zondag weer gewoon wordt voorgereden en verkend.

De proeven zijn mooi en uitgestrekt, tussen de boerderijen door en over de velden. Simon van der Velde is razend enthousiast “Dit is echt lekker offroad, fantastisch rijden op geweldige proeven.” Ronald Schoolderman “de kansen zijn voor iedereen gelijk, en dan hebben we een superwedstrijd.”

Leon de Wit en Ton Stoker die met de vrachtwagen meerijden hebben goed gereden. “De baan was zwaar, de motor heeft er flink werk aan” vertelt Leon de Wit, die in de week voor de wedstrijd nog snel z’n vrachtwagen in orde heeft gemaakt.

Arno Baauw en Jeroen Bogerd hebben plezier van hun werk aan de Tomcat, en rijden weer vooraan mee in het klassement. Op wat losgelopen onderdelen na hadden ze nagenoeg geen problemen, en de prestaties van het duo leveren veel waardering op van het publiek. “Ik begin de auto nu echt door te krijgen, en kan ‘m lekker dwars door de bocht sturen” grijnst Arno.

Peter Moonen bleef met z’n Rocky rijden, ook waar de route heel zwaar was. “De auto hobbelt lekker door, het ging goed. We konden een boel mensen inhalen die zich hadden vastgereden, dat was heel erg leuk. Alleen hadden we vanavond problemen, de motor loopt heet en er is een differentieel gebroken.” Ook Bert Heskes had het zwaar, ondanks zijn nieuwe aanwinst. “We hebben twee weken geleden een van de Desert Warriors van het Bison Team gekocht, en die opnieuw gerold zodat hij er goed uitziet” Bert had wel wat technische problemen vandaag. “Een  van  de injectoren bleef hangen waardoor het motormanagement in de war raakte, dan moesten we even wachten voordat we verder konden rijden. Het is wel grandioos hoor, heel snel en erg comfortabel.”

Peter Zondag van de NTA staat nog na te puffen van een lange dag. “We zijn met meer dan 60 vrijwilligers in touw om de wedstrijd hier rond te krijgen. Het is een enorme klus, maar vandaag is het gelukt om een goede wedstrijddag neer te zetten. Het is grandioos hoe we in de gemeente Hardenberg worden ontvangen, en hoeveel enthousiasme er is voor de wedstrijd. Morgen gaan we de zandgroeve in, dan wordt het echt spannend!”

Bekijk hier de eerste beelden van Jouke Hofmanvan Rallymaniacs

Twee filmpjes van Rally Sport Media

De foto’s zijn van de keuring en van de SAM 35cc. Meer beeld, video en helicopterbeelden.

Comment here