Jean de la Fontaine 2017

Joost Hofmans en Rick Aarts snelsten in Soissons!

soissons2017-5788

Joost Hofmans is met zijn Yamaha YXZ snelste Nederlander op de proeven in Soissons, en 21ste algemeen. Hij blijft Rick en Nienke Aarts (30ste) ruim voor, een overwinning die ‘binnen de familie’ blijft. De klasse-indeling in Frankrijk is omgeven met mystiek, dus de overal tijden zijn het meest interessant.

Ongeveer 6 minuten achter Rick finisht Ronald Schoolderman (32ste), en daarachter zitten Bert van Es (40) en Hans Weder (42). Op de korte en krappe proeven heeft nieuwkomer Hans Weder veel voordeel van zijn Pajero. Hij straalt van blijdschap als hij proef na proef weet uit te rijden en samen met gelegenheidsnavigator Randel Hofstede een goed resultaat neerzet.

soissons2017-5862

Dave Klaassen en Tessa Rooth zijn op individuele proeven razendsnel, maar kunnen nog niet tippen aan de snelheid van Rick Aarts en Ronald Schoolderman, die de toon aangeven bij de 4×4’s. Waar Rick de vele krappe bochten vloeiend neemt komen zijn concurrenten volgas driftend en spectaculair de hoek om, en dat scheelt op de korte proeven in Frankrijk belangrijke secondes.

soissons2017-5464

Toen Joost Hofmans vorig jaar tijdens de Rallye Jean de la Fontaine voor het eerst de Yamaha YXZ in actie zag was hij verkocht. In korte tijd bouwde zelf een indrukwekkend voertuig op en nu weet hij de wedstrijd goed te finishen. Bert en Tom van Es zijn op een heel andere manier bijzonder – de Land Cruiser is eigenlijk te groot voor de proeven, maar volgas krijg je ‘m elke bocht door. Het vader-zoon team is zo goed ingespeeld dat ze weinig moeite hebben met de proeven, alleen de auto zou in de schaal 1:2 beter passen…

soissons2017-5639

Henri Joosten trekt met zijn PX-33 ongelooflijk veel bekijks, maar krijgt zijn auto op de tweede dag van de wedstrijd niet uit het parc fermé. Wat hulp van omstanders maakt de schade alleen maar groter, zodat hij de zondag in de zon onder de luifel doorbrengt. Dat hij met Bert Heskes razendsnel onderweg was wordt door de omstanders niet vergeten, de klassieke PX-33 is publiekslieveling.

soissons2017-5145

Uniek aan de Rallye Jean de la Fontaine zijn de korte proeven, die passen in het ‘Tout Terrain’ kampioenschap. Maximaal 10-15 km lang zijn de sprints door een afwisselend en prachtig landschap. Er is geen tijd om ‘op gang te komen’, want dat is de proef alweer voorbij. Gas erop dus!

Uitslagen vind je op de site van de FFSA

soissons2017-5966 soissons2017-5657 soissons2017-5296

 

Comment here