Baja Deutschland 2016Borger 2016

Het Baja Seizoen komt dichterbij..

Logo-eb-NK-Offroad-Racing-Series-2016-white-def

Waar de Worldcup Cross Country in de zomer een serie Baja’s rijdt – met komend weekeinde Hongarije – hebben we in de eb NK Offroad Racing Series 2016 in oktober en november onze eigen serie met de Baja Deutschland van 30 september tm 2 oktober en de nieuwe Baja Borger op 5 en 6 november.
Dit jaar is de eb NK Offroad Racing Series een afwisselend kampioenschap: wil je het hele jaar punten halen dan moet je kunnen sprinten, navigeren, kunnen volhouden over langere afstanden en elke keer met goed materiaal aan de start staan. Na de Strandrace IJmuiden, de spectaculaire VHC Havelte 500 en de Rallye Jean de la Fontaine is duidelijk dat de teams een voorkeur hebben voor lange wedstrijden op roadbook en gelukkig is dat waar we in het naseizoen zicht op hebben.

De Baja Deutschland was afgelopen jaar een succes: de gedwongen verplaatsing naar oktober is misschien niet praktisch maar de organisatie heeft nieuwe bredere routes uitgezocht en het lagere deelnemersaantal (nog altijd zo’n 200 teams) zorgt voor minder druk op het parcours. Zo komen de lange bochten, de prachtige gravelpaden en het unieke uitzicht in de diepe mijn nog beter tot z’n recht, en rij je zonder veel andere deelnemers om je heen puur op roadbook.

Vanuit Nederland is er een bijzonder snel team aan de start: voormalig Europees Kampioen  op de Quad Joost Hofmans en bijrijder Mark van der Spank bouwen aan een razendsnelle Side by side, een Yamaha 1000. Geïnspireerd tijdens de Rallye Jean de la Fontaine pakt Joost zo z’n wedstrijd carrière weer op, niet met een quad met de 4×4 die er het dichtst bij komt: de snelle Yamaha YXZ 1000 R. Ze gaan de concurrentie aan voor de overall titel, onder andere met Rick en Nienke Aarts die in de Bowler Wildcat meedoen.

Nog meer Bowlers – Herman Jasper zette de trend met de Nemesis uit de Dakarsport-stal en verscheen dit seizoen met een nieuwe aan de start. Maurits van den Arend bouwt aan een Nemesis en Bas van Driel kwam dit weekeinde terug uit Engeland met frisse Nemesis op de aanhanger – de tijd van de Wildcat lijkt voorbij, de nieuwe maatstaf is onafhankelijk geveerd en razendsnel. Gezien de enorme toename van kennis, kunde en goed materiaal in de eb NK Offroad Racing Serieus zal niet lang meer duren voor we ook de snelle Ford HRX of Mitsubishi MPR’s of wellicht een Overdrive HiLux hier terugzien.

De eerste gelegenheid op Nederlandse bodem is de Baja van Borger, op 5 en 6 november. Na de Baja Deutschland is dit de tweede grote wedstrijd in het naseizoen en de organisatie zet zich met man en macht in voor een succesvol evenement! Tijdens het 4WD Festival op 4 september is de NTA aanwezig en de teams zijn van harte uitgenodigd om hier aanwezig te zijn.

Comment here