Verslagen 2010

Drie proeven in Hardenberg, publiekspunten bekend

De laatste voorbereidingen voor de Mini Dakar Hardenberg 2010 zijn in volle gang. Dit weekeinde worden de proeven alvast uitgezet en gecontroleerd, waarbij de organisatie hulp heeft van bekende rallyrijders. “Het wordt heel bijzonder, we zorgen ervoor dat de teams tijdens de wedstrijd veel keuzes moeten maken. De beste keuze levert de snelste tijd op, dus de navigator moet aan de bak en heeft straks het dashboard vol hangen met aantekeningen” lacht Niek Goverts. “Voor het publiek is ook veel geregeld, we hebben een routekaart op Google Maps die we actueel houden, en waar de publiekspunten duidelijk staan aangegeven. En ook dit jaar hebben we een helicopter, die je tijdens en buiten de wedstrijden kunt huren voor sponsors, teamleden en pers”

“Om de uitgestrekte proeven te kunnen rijden hebben we veel vrijwilligers nodig” aldus Niek, “dus als je mensen meeneemt om te komen kijken, vraag vooral eens of ze zin hebben om poster te worden. Dat kunnen we nu goed gebruiken. Ook als het je wat lijkt om te komen kijken en je zin hebt om te posten, neem dan contact op met Peter Zondag van de NTA, via 06 53359598”

De samenwerking over de grens loopt ontzettend goed. “Vanuit Duitsland hebben we het Rode Kruis, die met enkele ambulances en een heel team van vrijwilligers aanwezig is bij de proeven. Die pakken het weer heel anders aan en dat is erg leuk om mee te maken”. De organisatie heeft ook goede contacten met de Euregio. “Die dragen hier op een heel goede manier aan bij, en dat maakt het ook mogelijk om zo’n grensoverschrijdende wedstrijd te organiseren.”

04-10-2010 075.jpg Uiteindelijk gaat het daar ook om – de wedstrijd. Er wordt al druk gespeculeerd over de route, over het zware zand en over de deelname uit Duitsland. Er zijn een aantal zeer snelle voertuigen en rijders aanwezig, waaronder waarschijnlijk dhr. Kahle, een van de Duitse kampioensrijders uit de rally die met een nieuw prototype bij de wedstrijd zijn opwachting maakt. Ingo Kalderasch die met zijn rode Mercedes G aanwezig was in Furstenau rijdt nu mee met een nieuwe Lensson CC met een V8 motor – een Wildcat maar dan met G assen en aandrijflijn. “Dit weekeinde hebben we de eerste test, we zijn heel nieuwsgierig hoe de auto het straks doet”

De helicopter is er ook weer bij, en te huur. Tijdens de wedstrijd is het geweldig om je favoriete team te kunnen volgen, of om mooie beelden te maken. Er gaan cameramensen mee, zodat er goede beelden van de wedstrijd worden gemaakt. Het organisatieteam heeft met de video’s van de testdag al een voorproefje gegeven, en ook Rob Steltman van CreActie is er voor Rallymaniacs weer bij. Neem voor de huur van de helicopter contact op met Niek Goverts, via n.goverts@planet.nl.Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken.

De proeven in deze Mini Dakar Hardenberg vragen veel van rijder en bijrijder. “Het wordt niet een half uurtje rijden en dan lekker bijkomen”, grinnikt Niek. “Je gaat diep, honderden kilometers rijden waarin je lastige keuzes moet maken in de navigatie en verschillende opties in het parcours kunt benutten. We maken een aantal routes, waarbij de volgorde niet helemaal vastligt. Iedereen rijdt dezelfde route en dezelfde afstand, maar moet zelf keuzes maken”. De proeven zijn ook alledrie erg verschillend. Snel, technisch, zwaar. Het zand van de testdag zit er zeker in, en dat het pittig wordt is de verwachting. “Er zijn in de Duitse proeven zeker 6 tot 8 afdalingen opgenomen, de langste is bijna 30 meter. En als je naar beneden gaat moet je ook weer omhoog. Dat kan via een zandduin, maar we hebben ook een omweg opgenomen.” In Radewijk is het gebied een stuk groter geworden. “We hebben medewerking van een aantal bedrijven om daar op gravelwegen te rijden, en op het terrein van een groot machinebedrijf kunnen we tussen de machines door slalommen!” Het buitengebied is ook groter, met nieuwe routes. “De bocht waar Chris mijn auto in de greppel legde zit er weer in ja, alleen dan in de omgekeerde richting. Bij het bruggetje steken we dan rechtsaf zo een aardappelveld in, wat zo vlak is als een zoutmeer. Na een paar honderd meter moet je dan bij een heuvel weer omhoog, en je snapt wel dat het spectaculair snel gaat daar!”

De publiekspunten voor de Mini Dakar Hardenberg zijn hier te bekijken op Google Maps .Ze worden bijgehouden, en kunnen dus nog veranderen. Ook de route zit erin, zodat je vooraf al kunt voorbereiden op wat er komen gaat.

[map:http://maps.google.nl/maps/ms?msa=0&msid=117589328281425884465.000493c900cb070a2dab8&cd=2&sll=52.469397,5.509644&sspn=3.038736,9.876709&ie=UTF8&ll=52.533349,6.685867&spn=0.094815,0.308647&t=h&z=12]

Bekijk ook de site van de organisatie:

http://sites.google.com/site/rallyvanhardenberg/nieuws/intro

Comment here